Relatietherapie? Op je werk? Hoezo? Dat hebben wij toch niet nodig!

Erger je je regelmatig aan je collega? En spreek je dat niet meer met elkaar uit, omdat het ‘toch geen zin heeft’? En, hoe lang duurt dat al? Weet jij wanneer het nuttig is om zaken wél uit te spreken? Of wil je dit liever met de mantel der liefde blijven bedekken?

Herkenbaar? Ik kan het me levendig voorstellen. Echt. Want dit zijn wezenlijke vragen, die in elke samenwerkingsrelatie wel eens de kop op steken. En het is heel normaal dat dit gebeurt: in de waan van de dag schieten relationele kwesties er vaak bij in. Je hebt het simpelweg te druk met je werk, je deadlines, alle projecten… Totdat er een druppel is die de emmer doet overlopen.

Als je een keer bent vastgelopen, is het best moeilijk om jezelf weer los te maken. Laatst zat ik aan tafel met drie cliënten, huisartsen met een gezamenlijke praktijk. De bom was gebarsten toen een van hen aankondigde graag een half jaar met onbetaald verlof te gaan.

Ze gingen in gesprek, en ik begeleidde dit. “Het lijkt bijna relatietherapie”, verzuchtten ze. En ja, zo voelt het soms ook.

Ik coachte hen tijdens drie gesprekken. Wat ze bespraken? Hun ergernissen en hoe ze daar voortaan mee om willen gaan; hoe ze elkaar in de waan van de dag kwijt waren geraakt en hoe ze dat voortaan anders gaan doen.

Mijn toegevoegde waarde? Ik zorgde ervoor dat de dingen écht op tafel kwamen, en niet verhuld. Deze artsen zagen elkaars positieve bedoeling daarna weer en konden elkaar weer ‘verstaan’. Er is een nieuwe manier van ‘met elkaar omgaan’ ontstaan.

Herken jij je in dit verhaal en wil je met mij sparren, neem dan contact met me op. Als je wilt bespreken hoe jullie je samenwerking kunnen verbeteren, weet dan dat er altijd iemand is die je erbij kan begeleiden. Bel me gerust om te informeren wat ik voor jullie kan betekenen.

Guusje